‘Voor échte vrijheid, democratie en ondernemerschap in Amstelveen’
Partijprogramma BVNL Amstelveen
voor de gemeenteraadsverkiezingen
op 14, 15 en 16 maart 2022

Woord vooraf
Voor u ligt het partijprogramma van BVNL Amstelveen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. BVNL, Belang van Nederland, is in 2021 opgericht en is de enige klassiek-liberale partij in Nederland. Want de partijen die zich liberaal noemen zijn dat in werkelijkheid niet (meer). Sterker nog, deze hebben zich, met name de afgelopen twee jaar, ontwikkeld tot antiliberale partijen.
Op dit moment is BVNL in de Tweede Kamer vertegenwoordigd door drie parlementsleden (Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders). BVNL doet verder in 26 gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen (twintig zelfstandig en zes via een samenwerking). Vrijheid is hét centrale thema bij onze standpunten. Vrijheid van handelen bijvoorbeeld. Of vrijheid van ondernemerschap. En vrijheid van meningsuiting.
Andere thema’s zijn (allemaal te vinden onder deze link):
- Soevereiniteit. Stop met het overdagen van macht aan internationale organisaties als de EU en ‘Big Tech’.
- Terugkeer van gezond verstand. Wij propageren individualisme, zelfredzaamheid, onafhankelijkheid en vrijheid voor het individu, die ingaat tegen de tendens van meer overheidsingrijpen.
- Verantwoordelijkheid. De nadruk moet weer komen te liggen op eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid.
- Barmhartigheid. Hoewel de nadruk dient te liggen op verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid zijn er omstandigheden denkbaar waaronder de burger een beroep dient te doen op de overheid. Goede zorg en goede sociale voorzieningen voor hen die het niet zonder steun redden zijn essentieel, maar dan wel meer via lokale en menselijke netwerken.
- Terugkeer van fatsoen. Fatsoen is de afgelopen decennia steeds meer onder druk komen te staan. Geweld tegen politiemensen, leraren, ambulancepersoneel en andere dienstbare beroepen is toegenomen. Tevens is het gevoel van onveiligheid gegroeid. Dat moet echt anders.
- Ambitie. BVNL wil dat mensen weer mogen dromen, aspireren en ambitieus mogen zijn. Succes moet beloond worden met applaus en we moeten weer trots kunnen zijn op mensen die hard werken en een grote bijdrage leveren aan de samenleving. Werken en ondernemerschap moeten weer lonen.
- Technologische vooruitgang. We streven naar een schoner milieu met duurzame energieopwekking. Daarbij worden nieuwe technologieen omarmd, zodat we een steeds schonere en meer duurzame omgeving hebben zonder dat dit een quasi-religieuze obsessie wordt. De overheid moet echter geen miljarden verkwisten aan milieuonvriendelijke keuzes zoals biomassacentrales en het van het aardgas halen van woningen.
- Eenvoud. Overheidsregelingen moeten simpel, eenduidig en duidelijk zijn. Belastingen moeten geherstructureerd en versimpeld worden. Hervorming van inkomstenbelasting tot een systeem met slechts een marginaal tarief. Minder regels voor ondernemers en een betrouwbare overheid die mensen niet op basis van wantrouwen behandelt.
Amstelveen: uw gemeente, onze gemeente
Amstelveen is een prachtige gemeente. Een groene gemeente. Een leefbare gemeente. Een gemeente om trots op te zijn. Niet in het minst door de gunstige ligging, ten zuiden van Amsterdam. En met goede (auto)verbindingen met de rest van de Randstad en het land. Uiteraard zijn er altijd verbeterpunten. Zeker als het gaat om zaken die BVNL propageert. Zoals verandering en vernieuwing in de politieke cultuur. Waarbij transparantie, inspraak en draagvlak voorop staan.
Wij hebben tien centrale thema’s waarmee wij het leven in Amstelveen (nog) aangenamer willen maken:
- Algemeen bestuur
- Veiligheid
- Wonen
- Schiphol
- Ondernemerschap en Economie
- Verkeer en Vervoer
- Onderwijs
- Recreatie, toerisme en cultuur
- Corona en #NooitMeerLockdown
- Duurzaam
Onze kandidaat raadsleden zijn:
Yaron van Koningsveld (lijsttrekker, tevens bestuurslid BVNL Amstelveen).
Bharat Kolk (tevens bestuurslid BVNL Amstelveen).
Marcel Slabbers (tevens bestuurslid BVNL Amstelveen).
Hans van Tellingen (lijstduwer en tevens landelijk bestuurslid BVNL).
Met de hartelijke groeten (van links naar rechts) van Marcel Slabbers, Hans van Tellingen, Yaron van Koningsveld en Bharat Kolk.

1. Algemeen bestuur
In Nederland en ook in Amstelveen is het volgens BVNL tijd voor verandering en vernieuwing in de politieke cultuur, waarbij transparantie, inspraak en draagvlak voorop staan.
Onze punten:
- Werken aan een nieuwe transparantere bestuurscultuur, zonder het ’ons kent ons’ gevoel.
- Geen besloten vergaderingen meer. Alle vergaderingen dienen toegankelijk te zijn, fysiek of online.
- Alle communicatie dient sowieso openbaar te zijn zonder dat hier eerst een WOB-verzoek voor ingediend moet worden.
- Belangrijke beslissingen en beleid alleen doorvoeren als er voldoende draagvlak is onder de inwoners van Amstelveen.
- Een gekozen burgemeester.
- Mogelijkheid tot corrigerend referendum.
- Politiek spreekuur waarbij inwoners direct met politici kunnen communiceren over klachten of ideeën.
- Verkleinen van de kloof tussen de inwoners en de raadsleden.

2. Veiligheid
Veiligheid in de gemeente wordt vooral bepaald door de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de hulpdiensten. Hier moet volgens BVNL dus nooit op worden bezuinigd.
Onze punten:
- Meer zichtbaarheid van politie/wijkagent, maar wel met behoud van privacy, dus met minder camera’s.
- 24 uur bezetting op het politiebureau.
- Geen bezuinigingen meer, maar juist meer middelen voor politie/brandweer.
- Ondersteunen en erkennen van de ‘sjalomverklaring’, die in juni 2021 is getekend door een aantal politieke partijen in Amstelveen.
- Minder BOA’S, maar méér (zichtbare) politie.
- 24 uur bereikbare spoedhulp in Ziekenhuis Amstelland, niet alleen afhankelijk zijn van Amsterdam.

3. Wonen
De gemeente moet er alles aan doen om de problematiek rondom de woningmarkt in Amstelveen zo spoedig mogelijk aan te pakken. Zo is bijvoorbeeld het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar peperdure appartementen en budgethotels een gemiste kans geweest om meer betaalbare woningen te creëren.
Onze punten:
- OZB bevriezen of verlagen. Wij vinden het in de huidige situatie niet gepast de financiële druk voor huizenbezitters te verhogen, sterker nog: een verlaging ligt meer voor de hand.
- Gemeentebelastingen bevriezen en waar mogelijk verlagen.
- Betaalbare huur- en koopwoningen bouwen in middensector zodat scheefhuurders makkelijker kunnen doorstromen en er weer sociale huurwoningen vrijkomen. Hiervoor dient de gemeente goede afspraken te maken met ontwikkelaars. Tevens dient de gemeente deze ontwikkelaars ook te faciliteren zodat er snel kan worden begonnen met bouwen.
- Extra jongerenwoningen creëren. Om deze zo snel mogelijk te realiseren dient men te kijken naar opties zoals container- en prefabwoningen. Het gebied bij Uilenstede zou hiervoor een goede locatie kunnen zijn.
- Voorrang voor alle Amstelveners, jong en oud, binnen de eigen gemeente bij het toekennen van woningen. Statushouders krijgen hierbij geen voorrang op Amstelveners. De gemeente zou hiervoor met het rijk in discussie moeten gaan en er alles aan doen om de schaars beschikbare woningen die er wél zijn zelf toe te kunnen wijzen.
- Betere woonvoorzieningen voor ouderen en ook het makkelijker en aantrekkelijker maken om van groot naar kleiner te gaan.
- Meer speelgelegenheden in de wijken voor kinderen.
- Stimuleren van buurtinitiatieven zoals buurtbibliotheken, die de laatste jaren juist deels zijn verdwenen.

4. Schiphol
BVNL erkent dat Schiphol van zeer grote economisch waarde is voor Amstelveen en alle omliggende gemeenten. Tegelijkertijd erkennen wij ook het belang en recht van de inwoners van Amstelveen om in een gezonde en veilige leefomgeving te kunnen wonen. Ook hier streven wij naar een transparante besluitvorming, gebaseerd op eerlijke data waarbij de belangen van de inwoners minstens gelijk staan aan die van de gemeente. Ook dient er een harde grens van het aantal vluchten te komen, die onder geen enkel beding dient te worden overschreden. Centraal zal staan dat er minder nachtvluchten komen.

5. Ondernemerschap en economie
Vooral de ondernemers zijn onevenredig hard geraakt door de coronamaatregelen. Geen enkele partij heeft zich hun lot aangetrokken. Een cursus: ‘Back in track’ is best leuk bedacht, maar ondernemers willen ondernemen. Dat konden ze niet. Ze moesten gedwongen dicht. Terwijl de gemeente wel degelijk de ondernemers echt had kunnen steunen door deze de mogelijkheid te bieden om te openen. Sluitingen betroffen een landsbesluit dat door de gemeenteraad niet gehandhaafd hoeft te worden. Ondernemers zijn onmisbaar voor de werkgelegenheid en de economie. Wij willen dan ook het ondernemerschap beschermen en stimuleren.
Onze punten:
- Het stimuleren van ondernemerschap binnen de gemeente.
- Sneller verlenen van vergunningen, door middel van een verkorte beslissingstermijn (maximaal vier weken).
- Geen gedwongen sluiting of beperking meer van ondernemingen (in verband met corona of een andere reden) en met terugwerkende kracht 100% compensatie voor de vaste lasten en misgelopen omzet. Mocht er in de toekomst weer worden besloten tot een algehele lockdown dan dient er vanuit Den Haag 100% compensatie te komen voor de getroffen ondernemers en zzp’ers (minus de kosten die dan soms ook minder waren). Maar nog beter zou zijn als de burgemeester zou besluiten (na de goedkeuring van de gemeenteraad) om de maatregelen dan niet te handhaven.
- Terrassen van de horeca dienen het hele jaar open te mogen.
- Het belangrijkste van alles betreft echter #NooitMeerLockdown. Amstelveen moet als gemeente nooit meer toestaan dat de rechten van zijn inwoners en ondernemers op zulke grove wijze worden beperkt en geschonden.

6. Verkeer en vervoer
De verkeersveiligheid in Amstelveen is er de laatste jaren niet op vooruit gegaan. Dit komt mede door de aanleg van onoverzichtelijke rotondes en een wirwar van continu veranderende verkeerssituaties.
Onze punten:
- Direct aanpassen van de onoverzichtelijke en levensgevaarlijke rotondes op de Beneluxbaan, waaraan inmiddels al genoeg gemeenschapsgeld is verspild. Eventueel kunnen stoplichten veel problemen oplossen.
- Duidelijker bewegwijzering.
- Preventief 30 kilometerzones instellen daar waar gewenst door bewoners. Vooral niet eerst wachten op ernstige ongelukken.
- Verhogen van de snelheid naar 70 kilometer per uur op de doorgaande weg Beneluxbaan.
- Verbetering van de openbaar vervoerbereikbaarheid voor onder andere de ouderen. Dit door middel van meer lokale busverbindingen. Verder zijn sommige plekken in Amstelveen zeer slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Deze zouden in kaart moeten worden gebracht zodat er gepaste oplossingen kunnen komen.
- Minimaal twee uur parkeren rondom het Stadshart in plaats van 30 minuten.
- Tegen gedwongen betaald parkeren in woonwijken en bij nieuwbouwwijken meer parkeergelegenheden.
- Tegen excessieve en te frequente controle op betaald parkeren, niet elk uur controle in woonwijken bijvoorbeeld.

7. Onderwijs
Onderwijs is de basis voor de ontwikkeling en de bevordering van zelfstandigheid van de jeugd en is een zeer belangrijk onderdeel van onze gemeenschap. Onderwijsinstellingen dienen een veilige en vrije omgeving te bieden voor alle kinderen. Elk kind is uniek en dient zich op de eigen wijze maximaal te kunnen ontwikkelen.
Onze punten:
- Geen sluiting meer van scholen als onderdeel van de coronamaatregelen.
- Onderwijsinstellingen vrijstellen van alle beperkende coronamaatregelen.
- Opvoeding is in eerste instantie de taak van de ouders, niet van de school.
- Kwalitatief onderwijs afgestemd op de huidige samenleving.
- Zelfbeheersing, weerbaarheid, zelfdiscipline en eigen verantwoordelijkheid moeten extra aandacht krijgen en worden gestimuleerd.
- Goede en moderne voorzieningen voor alle onderwijsvormen.

8. Recreatie en cultuur
Recreatie en cultuur zijn belangrijk voor de eigen inwoners en kunnen ook een positieve aantrekkingskracht hebben op het toerisme van buiten de gemeente. Het behouden en vooral uitbreiden van deze gelegenheden moet dan ook gestimuleerd worden. Verder dienen alle culturele instellingen voor iedereen toegankelijk te zijn, dus geen uitsluiting, ook niet op basis van CTB /QR-controle.
Onze punten:
- Bevorderen van de recreatie aan De Poel, zwemmen/wandelen moet vrij kunnen plaatsvinden.
- Stimuleren van positief toerisme.
- Behouden en uitbreiden van cultuuraanbieders.
- Behouden en zelfredzaam maken van cultureel erfgoed.
- Stimuleren van een bruisender Stadshart én het Oude Dorp met uitgaansgelegenheden voor jong én oud. Wij opteren voor meer horecalocaties voor alle doelgroepen. Dit is van verschrikkelijk groot belang voor de samenhang in de lokale samenleving.
- Amstelveen moet stimuleren dat er meer gelegenheden komen voor met name de jeugd, zoals uitgaansgelegenheden gericht op jeugd en jeugdhonken.

9. Coronabeleid en #NooitMeerLockdown
Het huidige coronabeleid heeft ervoor gezorgd dat steeds meer grondrechtelijke beperkingen worden opgelegd. Deze zorgen niet alleen voor een enorme beperking in de persoonlijke en professionele sfeer, maar zorgen ook nog eens voor een ernstige ontwrichting van de samenleving.
Onze punten:
- Amstelveen moet als gemeente nooit meer toestaan dat de rechten van zijn inwoners en ondernemers op zulke grove wijze worden beperkt en geschonden.
- De vrijheid van de burger dient te allen tijde voorop te staan.
- Gemeentelijk beleid mag er nooit op gericht zijn de burgervrijheden te beperken.
- Sportclubs en faciliteiten ontzien van coronamaatregelen.
- Amstelveen QR-vrij, geen coronapas, geen coronatoegangsbewijs.
Dus: #NooitMeerLockdown, #NooitMeerScannen, #GeenMondkapjes.

10. Duurzaamheid
De gemeente kan een belangrijke rol spelen door actief bij te dragen aan – en het stimuleren van – een duurzame maatschappij. Wel moet dit gebeuren op basis van haalbare en realistische plannen en niet ’ten koste van alles’. Al helemaal niet als dit leidt tot belastingverhogingen. ‘Duurzaamheid die rekent’ is ons streven. Het moet ‘onder de streep’ ook daadwerkelijk wat opleveren.
Onze punten:
- Zonnepanelen op al het gemeentelijk onroerend goed en sociale woningbouw.
- Bij nieuwbouw en renovatie van woningen en kantoren de uitvoerende partijen stimuleren dit op een zo duurzaam mogelijke manier te realiseren.
- Behouden van de gasaansluitingen en bijbehorende infrastructuur, deze kan daarnaast later een belangrijke rol spelen bij de distributie van waterstofgas.
- Geen zonneweides en geen windmolens.

Tot slot
Vindt u vrijheid ook van het grootste belang? Vindt u ons programma interessant? Stem dan BVNL Amstelveen (lijst 12) en word lid via deze link: https://bvnl.nl/word-lid/.

Er is ook een downloadbare versie (pdf) van ons programma. Bekijk ook onze specifieke standpunten voor het Kieskompas.